Petit Place
Petit Place is een tiny house, volledig modulair én duurzaam gebouwd. Off-grid, volledig of deels zelfvoorzienend wonen wordt mogelijk in dit tiny house. Naast ruimtelijke beleving en beleving van de plek, zijn gezondheid en comfort belangrijk in het ontwerp.
Petit Place is helemaal passend in de trend van de deeleconomie, gebaseerd op het WikiHouse principe; een bouwpakket van uit hout gefreesde elementen, een open-source oplossing die voor iedereen toegankelijk is. Er is een variatie aan vormen mogelijk. De hoeveelheid elementen bepaalt uiteindelijk de grootte van de Petit Place, variërende vanaf 25m² tot 1000m². Een Petit Place wordt kant-en-klaar gekocht en zelf óf door een derde partij in elkaar gezet.
Unieke locatie
Wonen waar je maar wil’, dát is de gedachte. De Petit Place kan gebouwd worden in een stad of dorp, op land of op water, op het maaiveld of op hoogte. De unieke locatie van de eerste Petit Place, naast de watertoren in Zwijndrecht met uitzicht over het drie rivierenpunt, verwezenlijkt dit ideaal.
Architectuur
Het ontwerp van de Petit Place kenmerkt zich door een helder grid van vlakken van eenzelfde materiaal. Specifiek gemaakt door een afgewogen combinatie van open en gesloten vlakken. Overstekken creëren prettige plekken en laten binnen en buiten in elkaar overlopen. Dankzij de strategische positionering van elementen wordt de ruimte verdeeld in bewoonbare zones.
Circulair
De dampopen gevel, vloer en het dak van de Petit Place zijn geïsoleerd met ISO vlas. Een natuurlijk product van oud linnen dat een RC van 7+ haalt. De Gore-Tex folie aan de buitenzijde functioneert als een regenjas, is water- en winddicht en heeft ademende vermogen. De uit hout gefreesde elementen zijn gemaakt van formaldehydearm populieren multiplex. De kozijnen van duurzaam Iroko met triple glas. De basis van Petit Place is volledig circulair.
Energieopwekkende gevel
De buitenzijde van de Petit Place is bekleed met zonnepanelen, die ca. 9000 kw/h per jaar opwekken. Dit is meer dan 3x zoveel als de woning aan energie gebruikt. Deze slimme gevel fungeert als energiefabriek, een kreeg daarom de naam ‘Powerplant’.
Naast de zonnepanelen zijn er twee alternatieve ‘schillen’ ontwikkeld. De Green Machine, een volledige beplante variant en Zero Waste, gemaakt van afvalhout. Welke gevelbekleding ook wordt toegepast, een duurzaam karakter is gegarandeerd. Bovendien geeft de diversiteit aan gevels de mogelijkheid de Petit Place landschappelijk in te passen op iedere locatie.
Beter voor de wereld, beter voor jezelf
Stefan de Vos, architect: “Duurzaamheid roept vaak het gevoel op van ‘inleveren’; minder vlees eten, minder autorijden, minder verbruiken. Met Petit Place willen we naar een duurzaamheid van ‘opleveren’. Dat uit zich in lagere maandlasten, het feit dat er meer energie wordt opgeleverd dan verbruikt en een gezond binnenklimaat dankzij ademende gevels en ‘goede’ materialen. Wonen in een Petit Place is dus niet alleen beter voor de aarde maar ook beter voor jezelf.”
Meer info: www.petitplace.nl
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Stefan de Vos |
Opdrachtgever | ISA Beheer |